KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. július 13., péntek

LOMO vs. INSTAGRAM



Bizonyára mindenki emlékszik még az amatőr analóg fényképezés bájára. Főleg az olcsóbb (mi még szovjet) gépekkel rendelkezők tapasztalhatták meg a színes filmek előhívása után jövő meglepetéseket. A néha rosszul összeszerelt gépekbe szüremlett fény érdekes 'utómunkáját', a gyenge minőségű fix lencse okán a képszélek elsötétedését, a túlontúl harsányra sikeredett színeket, a rosszul csévélő szerkezet miatti egymásra fotózásokat... vagy ha mostanság vesszük kézbe őket, a színek fakulását.


Lomográfia


Volt aki bosszankodott emiatt, a mások érdekesnek, izgalmas kísérletnek fogták fel , amivel az átlagember is részese lehet a spontán képszületésnek. Így gondolta ezt két osztrák egyetemi hallgató is, akik egy prágai bolhapiacon rátaláltak egy Lomo LC-A fényképezőgépre.
LOMO halszemobjektíves fényképezőgép
 Az eredeti (orosz nevén ЛОМО Компакт-Автомат-nak hívott) kompakt fényképezőgép egy fix, 32 mm-es objektívvel van ellátva. A fiatalok meglátták a siker lehetőségét a gépben és a modell újragyártására vették rá az orosz üzemet. Az ötlet mozgalommá dagadt az évek során, és a (majdnem) művészi, fotós képalkotás fiatalos, trendi, avantgárd jellegű jelképévé vált. Megfogalmaztak néhány 'szabályt', egy fajta kiáltványt, ami jól összefoglalja a fotózáshoz társult spontán hozzáállásukat:

1.Vidd magaddal mindig a lomódat, bárhova is mész
2.Használd mindig - nappal és éjszaka!
3.A lomográfia nem bolygatja meg az életedet, de részét képezi!
4.Próbálj meg csípőből fotózni!
5.Menj a lehető legközelebb a lefényképezendő tárgyakhoz
6.Ne gondolkodj!
7.Légy gyors!
8.Ne akard előre tudni, milyen lesz a kép
9.Később se!
10.Fütyülj a szabályokra!



Instagram 

Lehetne az alcíme, hogy lomográfia lustáknak. Internetes sufnituning azoknak, akik a lomográfiában is kedvelt hatásokat, színeket, kompozíciókat szeretnék saját, mobiltelefonjukkal készített képeiken viszont látni. 2010-től iPhone-on, 2012-től Androidon is létező alkalmazás és egyben közösségi háló is, ami lehetővé teszi a képek megosztását az interneten. 
Instagram kezelőfelület a népszerű szűrők listájával
Kodac Instamatic 33 fényképezőgép
Nevét a Kodak Instamatic fényképezőgépről kapta, ami a Polaroidhoz hasonlóan négyzetes formátumú képeket hozott létre (rollfilmre) eltérően a megszokott 4:3-as képarányú fotóktól. Valójában sok mindenben hasonlít az elődeihez. Hasonló képarány, szűrők és egyéb segédeszközök teszik gombnyomásra elérhetővé a retro hangulatot.
Az Instagram karrierjét nagyban segítette, hogy az alkalmazást felvásárolta a Facebook, így a jelenség világméretűre nőtte ki magát. Így már bárki úgy érezheti, hogy a fotója hasonlóvá változtatható a profi fotósok által készített képekhez, s valóban így is van. Amikor elsőre futottam bele hasonló módon készült képekbe, egyből a lomográfia jutott eszembe, meg az , hogy no lám, mások is szeretik a négyzetes formátumot. Míg jómagam vagy analóg géppel vagy digitális utómunkával értem el hasonló eredményeket, addig itt gombnyomásra készülnek a számtalan szűrőtípussal feljavítható változatok. Első megrökönyödésem után eldöntöttem, hogy ez egy klassz dolog, hátha a felhasználó később kedvet kap a kézzelfogható, komolyabb munkák elkészítésére is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése