KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. július 6., péntek

LEMEZBORÍTÓ ÉS MŰVÉSZET III.

Három magyar lemezborító

Szüleink - vagy most már inkább nagyszüleink - cuccai közt kötelezően felfedezendő holmik a hanglemezek. Hanghordozók, albumok és retró cuccok egyben. Egyeseket hirtelen felindulásból való zenekar alapításra ösztönöz, mások a szép tárgyat látják benne benne. Sorozatunkban előfordult már egy-két látványos darab, most nézzünk meg három szép, magyar példányt a hazai könnyűzene régebbi történetéből.

Illés zenekar - Illések és pofonok (1969)

Az első nyitható magyar hanglemez tok volt. Szyksznian Wanda grafikus másodéves hallgatója volt a Képzőművészeti Főiskolának, amikor Bródy János felkérte a borító megtervezésére. A művész kifejezetten popartos elemekkel, a stílusra jellemző harsány színekkel, emblematikus formavilággal díszítette az alkotást. Kihasználva a háromdimenziós lehetőségeket, a kinyíló borító popup módon térbe fordul. 
Szyksznian Wanda később számos más előadó hanglemezéhez készített borító tervet: Halász Judit, Bródy János, Koncz Zsuzsa stb.

Omega - Éjszakai országút (1970)
Az Omega mindig is úttörőnek számított a magyar rockzenében. Ők rendelkeztek - 1968-ban - első önálló nagylemezzel, őket kísérte először szimfonikus zenekar, ők jutottak ki elsőként nyugatra... Nem meglepő, hogy harmadik hanglemezükhöz egy felkapott művész, Szász Endre készített borítót. Az alkotó már akkoriban is televíziós adásokban mutatta be virtuóz - némileg hatásvadász - gyors technikával készülő szürrealista alkotásait. Ez a képi világ köszön vissza a lemezborítóról is.









Mini - Vissza a városba (1978)
A Mini együttes cizellált , itt ott jazzbe hajló progresszív muzsikájához mi sem illett volna jobban, mint Gross Arnold, aki színes rézkarcaival messze túllépte ekkoriban a műfaj határait. Neorokokó hatású képein aprólékos vonalrendszerrel kialakított képek bontakoznak ki. Gyakran rejt el grafikáin üzeneteket, szavakat, ezúttal is így járt el. Alkotása a szárnyalás, a szabadság allegóriája, pont mint a Mini zenekar zenéje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése