KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. július 4., szerda

LEMEZBORÍTÓ ÉS MŰVÉSZET II.


   Az 1971-ben megjelent Sticky Fingers című album a kilencedik a sorban a  Rolling Stones nagylemezei közül. Első kiadványa a zenekar által alapított   Rolling Stones Recordsnak.

   Andy Warhol popart képzőművész 1964-ben találkozott először Mick Jaggerrel, amikor is felkérte egy filmszerepre, de Jagger elutasította. 1971-ben azonban a lemezborító kapcsán mégis létrejött az együttműködés. Warhol excentrikus borítót tervezett egy farmerba bújtatott férfi altestről készült fotó segítségével, amit zseniális geggel, egy valódi cipzárral toldott meg. (A cipzárt lehúzva egyébként egy alsónadrágos férfi altesthez érkezünk, ami maga a lemez tokja.)
   A fotó modelljének kiléte sokáig rejtély maradt. Warhol környezetéből számos akkori meleg barátja és fotómodelljei jelentkeztek utólag a megtisztelő címre. Kutatások mára kiderítették, hogy Jed Johnson pózolt a képhez.
   Nem ez volt a képzőművész és a zenekar utolsó kooperációja, ugyanis Warhol készítette a Rolling Stones 1977-es Love You Live című nagylemezének borítóját is. (Azon Mick Jagger harap egy női kézbe, mindez Andy Warhol jellegzetes szitanyomás technikájával.)
   A lemez belső borítóján látható egyébként először a zenekar nyelves logója, ezt azonban nem Andy Warhol, hanem John Pasche tervezte.
   "1969-ben, Mick Jagger-ék szervezőirodája telefonált a Londoni Királyi Képzőművészeti Főiskolára, azzal a kéréssel, tudnának-e ajánlani egy belevaló főiskolai hallgatót, aki a banda 1970-es európai turnéjának poszterét megtervezné. 1970. április 29-én írtak nekem egy felkérést a munkára - mondta a BBC-nek visszaemlékezésében John Pasche designer. "Végzős hallgató voltam akkor és nagyon jól esett, hogy Mick Jagger bejött a főiskolára megnézni a vizsgakiállításomat. Ennek egyik képe alapján készítette el velem a turné plakátját. Nem sokkal később, ismét találkoztam Mick-el, aki felvetette, készíthetnék egy logo-szerűséget, vagy jelet az új Rolling lemez borítójára. Mick mutatott egy képet az indiai Kali Istenről, ami a kinyújtott nyelv logo kiinduló pontja volt. Alig egy hét alatt megterveztem, 50 fontot kaptam érte. '72-ben a nagy sikerre való tekintettel még 200 fontot fizettek." (2008-ban 92 500 Fontot ért el árverésen az eredeti rajz.)
  Nem a Rolling Stones borítók az egyetlenek Andy Warhol grafikai munkásságában. 1956-tól összesen 17 nagylemez borítót tervezett, többek között John Lenonnak, Diana Rossnak, vagy az általa menedzselt Velvet Undergroundnak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése