KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. július 2., hétfő

LEMEZBORÍTÓ ÉS MŰVÉSZET I.

   1967-ben készült a Beatles zenekar legendás Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című lemeze. Az album minden szempontból mérföldkő a könnyűzene történetében. A Beatles legkreatívabb korszakának gyümölcse a hippikorszak idejére, a pszichedelikus dizájn kibontakozásának elejére esik.

   Zenei téren ez a lemez a pop/rock zenei dalforma megújulását, stúdiótechnikai lelemények sokaságát és a könnyűzene magas művészetek közé emelését hozta el.
A lemez borítóját eredetileg a Fool nevű alkotóközösség hozta volna létre, akik a pszichedelikus képzőművészet és grafikai tervezés területein tevékenykedtek. Robert Fraser azonban, aki a londoni művészvilág, az Indica Galéria vezetője volt, azt tanácsolta, hogy nagyobb művészt bízzanak meg a munkával, a Fool ki fog menni a divatból. Néhány korai példány belső oldalán az ő dizájnjuk látható.


   Javaslatára Peter Blake popart alkotót kérték fel a borító elkészítésére. Blake eredeti tervei szerint a Beatles zenekar tagjai Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band alakjainak öltözve zenélnek egy parkban. Ezt a koncepciót bővítették aztán ki a ma ismert borító meglehetősen zsúfolt, tarka képévé.
   Nem véletlenül ismert a borító Az emberek akiket szeretünk címen is. Több mint 70 életnagyságú kartonfigura veszi körül a zenekart, valamit Madame Tussauds panoptikumból kölcsönkért, 60-as évek eleji Beatlest formázó négy viaszfigura.


   
John Lennon fanyar humorára jellemző módon Jézust és Adolf Hitlert is közéjük szándékozott helyezni. Szerencsére nem kerültek rá a végleges képre.
   

A jácintokból kirakott gitárt a virágokat hozó kifutófiú készítette. Az album az első kinyitható lemezborítók egyike volt. Belső oldalán aranysárga háttér előtt a zenekar tagjai láthatók színes katonai egyenruhákban. Szintén újítás volt, hogy a borító hátoldalán az album dalszövegei kinyomtatásra kerültek. Valamint tartalmaz egy kivágható ábrákat tartalmazó oldalt is, melyen Borsőrmester bajszát, jelvényét, képeslapot, katonai rangot jelző sávokat láthatunk.

A kollázsszerű fotót Peter Blake felesége, Michael Cooper fotózta a művész londoni stúdiójában, mintegy 3 órás művelet során. A borító készítésének költsége 2867 font, 25 schilling és 3 penny volt.
   A szimbolummá vált lemezborítót az évek során sokan utánozták. Legismertebb feldolgozása Frank Zappa és a Mothers of Invention   We’re Only In It For The Money című albumának borítója. 

Egyéb, kollázs technikájú borítókat láthatsz még ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése