KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. július 5., csütörtök

HELYI 'FELHUZATAL'



Körülnéztük Kaposváron mi a pálya a helyi zenekarok pólókínálatából. Nem volt könnyű, mert elsőre semmi se került elő, aztán facebook oldalakról, meg baráti körökből származó információk útján mégis sikerült valamit összekaparni.


Kis okoskodás az elejére: a póló - vagy nemzetközi nevén a T-shirt - az 1920-as évektől katonai alsó-ruházatként ismert, elsősorban a haditengerészetnél terjedt el. 1948-ból ismerjük az egyik első nyomtatott pólót, amit egy New Yorki kormányzó használt reklámkampánya során.
Igazi népszerűségét a film és zene sztárjai Marlon Brando , James Dean és Elvis hozták meg, a fiatalok körében a lázadás eszköze lett. A 60-es évektől terjedt el széles körben a reklámhordozásra alkalmas szitanyomott pólók divatja. A zenekarok a 60-as 70-es években töméntelen mennyiségű - képekkel és jelszavakkal díszített - pólót hoztak forgalomba és ez a tendencia napjainkban is folytatódik.

Helyi szinten hirtelen három bandát sikerült előhúzni póló ügyben:
A Sick-Room 2001 óta tevékenykedik Kaposváron, heavy metal stílusban alkotnak, abból is a zúzósabb, ön és környezetre veszélyes változatban jeleskednek. Jelenleg hibernált állapotban leledzenek...
Pólójukon - hála a jó égnek - nem az unalomig ismételt, lángnyelves, kelta-kacskaringós, vérzőszemű horrorklisék jelennek meg. Helyette egy (nem is annyira) egyedi, jól felismerhető tipográfia, kiegészítve egy fecskendővel, némi koponyával, hogy azért tudjuk hányadán álljunk ezekkel a "beteg" fazonokkal. Zenehallgatás csak saját felelősségre!!!

Második bandánk is a "mérgesebb" stílusban nyomja. A 2005-ben alakult Stream zenekar sodró lendületű, kicsit populárisabb metál zenét játszik (myspace profil meghatározásuk engedi meg ezt a kijelentésemet). Jelenleg épp a nagylemezükön dolgoznak, így egy-két kósza klubkoncert kivételével nem nagyon hallani róluk.
Pólójukon kicsit meglepő a minimál dizájn. Kisbetűs, talpatlan tipográfia közt egy kis lángnyelv bújik meg. Ezúttal a póló mintáján a kép minimális szerepet kap, semmi sem utal a szó jelentésére (áramlat). Viszont bármilyen alkalomra felvehető (már ahol a elmegy, esküvőre nem ajánljuk) Nem egy polgárpukkasztó darab.

Hogy ne csak a metál álljon itt, legyen a harmadik zenekar a Catfood, akik a helyi alterpop vonalat erősítik. 2009-óta boldogítják a kaposvári közönséget. Elsősorban az Angusos klubkoncertek nyomán lettek ismertek, de fővárosban is ugyanilyen gyakorisággal koncerteznek. jellemző rájuk egyfajta csináld magad mentalitás a zenében is és a vizuális megjelenésben is.
Házilag, sablonnal készült pólóikon a kép dominál a szöveggel szemben. Egyfajta árukapcsolás történik, retro holmik: hippibusz, coca cola, magnó kazetta és egyebek társulnak a zenekar nevével. Ami feltűnik, az a pólók sokfélesége. Facebook oldalukon legalább nyolcféle változatot láthattunk belőlük.

Mára ennyi. Ha tudtok még a több tucat kaposvári bandától pólókat mutatni, akkor kommentben várom a példákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése